Bij de peuters werken we onder andere aan de cognitieve ontwikkeling bij de Maneblussertjes.

Een dag op het kinderdagverblijf

De kinderen worden door hun ouders tussen half 8 en 9 uur naar het kinderdagverblijf gebracht, waar ze worden onthaald door de pedagogisch medewerker. Na een warme overdracht neemt je kind afscheid van je. Zeker de eerste paar keren wordt er door de pedagogisch medewerker verteld dat ze samen papa of mama uit zullen zwaaien, maar dat papa of mama vanmiddag ook weer terugkomt op hem of haar op te halen.

We starten de dag altijd met vrij spel, zodat de kinderen in hun eigen ritme even kunnen wennen op de groep. Tijdens het vrij spel worden er ook activiteiten op tafel aangeboden, voor de kinderen die het prettiger vinden om even samen met de pedagogisch medewerker op te starten.

Om 9.15 uur gaan we in de kring. We starten de kring altijd met het liedje "kom binnen". Dit is voor de kinderen herkenbaar en zorgt daardoor voor voorspelbaarheid. In de kring oefenen we elkaars naam, krijgen we een taal of rekenactiviteit aangeboden en lezen we een boekje of zingen samen liedjes.

 

Kinderen leren over de natuur door mee te helpen in de moestuin bij de Maneblussertjes

Na de kring is het tijd om fruit te gaan eten, dit doen we met zijn allen aan tafel, net als thuis. Aan tafel voeren we gezellige gesprekjes tijdens het eten of doen een spelletje, zoals "ik zie, ik zie wat jij niet ziet..". Na dit tafel moment gaan de kinderen naar de wc en/of worden ze verschoond.

Buiten komen wij erg graag, dit proberen we minimaal 2 keer per dag te doen. In de ochtend is het eerste moment. We spelen in de tuin, in het stadspark of maken samen een wandeling over bijvoorbeeld het Bolwerk. Ook bij slecht weer kunnen we gewoon naar buiten, door de aanwezige regenlaarsjes en skibroeken!

Tussen de middag eten we gezamenlijk boterhammen en soms kunnen we ook een groentemaaltijd uit de eigen moestuin aanbieden! We laten kinderen de groente samen met ons ontdekken.

Na het middageten volgt weer een verschoonmoment en gaan de meeste kinderen lekker slapen. Voor de kinderen die geen middagdutje meer nodig hebben, bieden we voorschoolse activiteiten aan of ze kunnen weer even vrij spelen.

Als iedereen weer wakker is gaan we samen aan tafel voor wat te drinken en iets lekkers. In de middag bieden wij iets lekkers aan in de vorm van stukjes komkommer, tomaatjes, wortels, stukjes kaas of stukjes worst.

Na dit tafel moment gaan we weer lekker naar buiten!

Tussen 16 en 18 uur worden de kinderen weer opgehaald en gaan ze samen met papa of mama weer naar huis.