Boekentip voor de herfst, Beste vriendjes van Andrea

Dit thema zijn er een heleboel activiteiten bedacht rondom het thema herfst.

De herfst is een heerlijk seizoen, waarin we veel buiten op onderzoek uit kunnen gaan. Dit seizoen levert ons altijd prachtige speel- en knutselmaterialen op. Denk bijvoorbeeld aan kastanjes, blaadjes, eikeltjes en beukennootjes.

De prachtige herfstschatten gaan we gebruiken in onze voelbakken voor de sensomotorische ontwikkeling. Ze zijn ook heel geschikt om mee te knutselen! Zo gaan we stempelen met de blaadjes, rijgen we een ketting met blaadjes, maken we een egeltje met takjes als stekels en knippen we zelf mooie herfstblaadjes uit.

Op de groep zorgen we ook voor het herfstgevoel! De kinderen kunnen spelen in een herfsthuisje en herfsthutten bouwen. De boeken op de groep zijn in het herfstthema en regelmatig ruik je heerlijke geuren van herfstrecepten op de groepen!

Als tip geven we jullie graag nog een leuk prentenboek door en een lekker recept om eventueel samen met uw kind(eren) te bakken thuis!

Boekentip: Beste vriendjes van Andrea Schomburg
Eekhoorn en Vogel zijn heel verschillend. De een houdt van nootjes en de ander houdt van wormen! Maar ze vinden het allebei leuk om nieuwe dingen te proberen. En ze zijn elkaars beste vriendje. Een mooi verhaal met prachtige illustraties over een bijzondere vriendschap.

 

recepttip bij het thema herfst: pompoencake

Pompoencake

Ingrediënten
Voor 12 plakken

250 gr volkorenmeel
400 gr pompoenblokjes
1 banaan
50 gram rozijnen
Handje pecannotnen (grof gehakt)
4 eieren
2 theelepels kaneel
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
8 gr bakpoeder
1 theelepel vanille aroma
boter om in te vetten

Tip: je kunt voor dit recept het beste een "gewone" pompoen gebruiken, een flespompoen, hokkaido of kant en klare pompoenblokjes.

 

bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 180 graden voor. Kook de pompoenblokjes ca. 10 minuten en giet ze daarna af en laat iets afkoelen.

2. Doe de pompoenblokjes in een keukenmachine en mix fijn. Voeg ook de eieren, rozijnen, banaan en vanille toe en mix goed door elkaar.

3. Meng het volkorenmeel met de koek- en speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder door elkaar. Doe het pompoenmengsel bij het meelmengsel en mix het met een mixer of garde even kort maar goed door elkaar. Hak een handje pecan noten grof en meng door het beslag.

4. Vet een cakevorm in en giet het beslag hierin. Bak de pompoencake ca. 45 minuten tot hij gaar is. Laat eerst nog even afkoelen met de ovendeur op een kier en daarna volledig op een rooster.

5. Meng voor de topping de ingrediënten door elkaar (behalve de pecan noten). Besmeer de cake royaal met de topping. Garneer de pompoencake met de extra pecan noten.

6. Bewaar de cake in de koelkast in verband met de topping met zuivel. Haak de pompoencake ca. 20 tot 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.