boekentip boer boris een paard voor sinterklaas

Aanstaande zaterdag komt de boot van Sinterklaas weer aan in Nederland. Op het kinderdagverblijf zullen we ons de komende 2,5 week dus ook onderdompelen in dit thema! 

Ondanks de kortere looptijd van dit thema, willen we wel alle ontwikkelingsgebieden weer aan bod laten komen. De groepen zullen gezellig versierd worden en er zullen verkleedkleren komen te liggen, zodat de kinderen zich ook om kunnen kleden tot pietje of de sint. We merken dat het rollenspel altijd enorm leeft in deze tijd. Er worden cadeautjes ingepakt, en is een schoorsteen waar ze in kunnen mikken en er wordt geoefend met het lopen over smalle daken! Wie weet halen de kinderen nog wel een echt pietendiploma!

Een van de boeken die dit thema centraal zullen staan, is het boek: Boer Boris, een paard voor sinterklaas. Het boek is geschreven door Ted van Lieshout. Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief aan Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen, maar dat valt vies tegen: Knol blijkt hoogtevrees te hebben...

we bakken bij de Maneblussertjes suikerbewuste pepernoten

Naast bezig te zijn met taal en motoriek, is er ook ruimte voor creatieve bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen of knutselen van een stoomboot! Op de babygroep zal sint ook nog van een baard voorzien worden, terwijl er heerlijk met scheerschuim gerommeld mag worden.

Als recept voor het bakken hebben we dit keer voor een suikerbewuste variant van de kruidnoten gekozen:

Ingrediënten:
450 gram (spelt)meel
140 gram honing
100 gram boter
4 volle theelepels koek- en speculaaskruiden
6 eetlepels melk
snufje zout
 

Doe alle ingrediënten, behalve de melk, bij elkaar in een kom en roer dit goed door elkaar met een vork. 
Voeg hierna lepeltje voor lepeltje de melk toe, let op! Liever te droog dan te nat deeg!
Kneed het deeg goed door en maak er daarna kleine bolletjes van. Druk deze een klein beetje aan.
Verdeel de kruidnoten over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze af in de over op 170 graden voor 15 - 20 minuten.